Nikibicare-Joho
Image default
Home and Garden

Wat je moet weten over een sedumdak

Hoewel daken van bitumen en pannendaken het meest voorkomen, zie je steeds vaker groendaken opduiken. Er zijn verschillende soorten groendaken, waarvan het sedumdak het meest gekozen wordt.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak bestaat uit kleine vetplantjes. Er bestaan 250+ soorten sedum die geschikt zijn als dakbedekking. Sedum groeit bijna overal en heeft een dunne voedingsbodem nodig. Daardoor kan bijna elk dak worden omgevormd tot sedumdak.

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

De beplanting van je sedumdak vormt een natuurlijke beschermlaag tussen je pand en de buitenwereld. Daardoor gaat een sedumdak, zelfs met weinig onderhoud, stukken langer mee dan een traditioneel dak. Bovendien isoleert sedum, waardoor de binnentemperatuur aangenaam blijft én geluidsoverlast wordt voorkomen.

Een sedumdak is bovendien erg duurzaam. Het vormt een ecosysteem voor insecten en vogels. Met een groendak draag je direct bij aan de biodiversiteit.

Heeft een sedumdak ook nadelen?

Hoe dun de bonodigde bodemlaag ook is, een sedumdak is zwaarder dan een traditioneel dak. Controleer daarom altijd vooraf of de constructie het extra gewicht kan dragen. 

Wat kost een sedumdak?

Een sedumdak is iets duurder in de aanschaf dan een traditioneel dak. Daar staat een langere levensduur en lagere onderhoudskosten tegenover. Hierdoor zijn de jaarlijkse kosten ongeveer gelijk. De kosten hangen af van het type dak (schuin/vlak) en de oppervlakte. De kostprijs kan € 50-150 per vierkante meter zijn.

Sommige steden grote steden stimuleren de aanleg van groendaken met een subsidieregeling. Het voordeel kan oplopen tot wel de helft van de aanlegkosten. Onze adviseurs kunnen je hier meer over vertellen. Neem contact met hen op voor een persoonlijk advies en een vrijblijvende offerte.

Het onderhoud van een sedumdak

Het sedumdak is een natuurlijk systeem, dat zichzelf onderhoudt. Je kunt het dak helpen gezond te blijven door regelmatig de afvoer schoon te maken en onkruid te verwijderen. Ook kun je het dak af en toe te voeden met speciale plantenvoeding.

Kan iedereen een sedumaandek aanleggen?

Het aanleggen van een sedumdak is specialistisch werk. Een groendak dat niet juist is aangelegd kan gaan lekken, met dure reparaties als gevolg.

Kies voor een partij met ruime ervaring in sedumdaken en dakrenovatie, zoals Roofing Service Nederland. Dit bedrijf, met ruim 45 jaar ervaring met alle daktypes, legt al decennia groendaken aan. Deze schat aan ervaring wordt aangevuld met regelmatige bijscholingen, waardoor Roofing Service Nederland garant kan staan voor groendaken van de hoogste kwaliteit.