Nikibicare-Joho
Image default
Food and Drink

Waarom is oudere whisky beter?

Oudere whisky is beter, dat weten we allemaal. Hoe ouder de whisky, hoe verfijnder de smaak. Maar waarom eigenlijk?

De rijping van whisky

Whisky die in vaten is opgeslagen doorloopt een proces van rijping. Hierdoor wordt de smaak wat zachter, terwijl het hout smaakaroma’s aan de drank schenkt.

Ook de rijke kleur heeft whisky te danken aan het rijpingsproces. Hoe ouder de whisky, des te donkerder de kleur.  Wanneer de whisky vers gestookt is, is deze nog transparant. Deze whisky staat bekend als “moonshine”. Alleen de wat oudere whisky, die tijd heeft gehad om volwassen te worden, heeft die prachtige amberen of gouden kleur.

Het hout waarvan het vat gemaakt is, speelt dus een belangrijke rol voor de smaak en kleur van de oudere whisky. Als over whisky wordt gezegd dat het een aroma van (verkoold) eikenhout heeft, kun je dit dus letterlijk nemen.

Eigen kuipers

Omdat een goede whisky meerdere jaren moet rijpen nemen sommige whisky producenten geen enkel risico. Sommige destilleerderijen hebben een eigen kuiperij. Ze laten niets aan het toeval over en maken zelf de vaten waarin de whisky een jaren op smaak mag komen.

Spelen met de smaak

Destilleerderijen variëren graag met de smaak van hun whisky. Wat ons betreft maakt dit de beleving van het drinken van oudere whisky alleen maar beter. Neem de Kentucky Bourbon van Woodford. Dezelfde drank leverde in 2009 een Seasoned Ook op die duidelijk anders smaakte dan de Maple Wood Finish van 2010. De laatste smaakt veel complexer en dieper.

Net zo weten destilleerderijen ons te verrassen met whisky die is gerijpt op vaten waar eerder een andere drank in heeft gezeten.

Hoe herken je de oudere, betere, whisky?

Een oudere whisky is dus beter. Maar hoe weet je de leeftijd? Single malt Scotch en Ierse Whisky heeft in ieder geval minimaal drie jaar kunnen rijpen. Maar het makkelijkste is gewoon op het etiket te kijken. Bij Single Malt is dat eenvoudig genoeg. Blended whisky is een mix van whiskies die minstens de leeftijd op het etiket hebben. Een blend kan dus oudere whisky bevatten, waardoor de whisky nóg beter wordt.

Op www.elitewhisky.com zul je geen moonshine tegenkomen. Hier verkoopt men alleen ‘s werelds beste whisky. Als je zeker wilt weten dat je een oudere – en dus beter – whisky bestelt, zit je goed bij deze gepassioneerde handelaren.