Nikibicare-Joho
Image default
Shopping

Het opruimen van je kledingkast: hoe begin je?

Kleding, kleding en nog eens kleding. Veel mensen hebben super veel kleding, terwijl ze de helft ervan niet meer dragen. Soms passen kleding niet meer of valt de kleding simpelweg niet meer in de smaak. De kans is groot dat je het overzicht van jouw kleding kwijt bent. Hoeveel kleding heb je eigenlijk, hoe vaak draag je de kleding die je hebt en past alles nog wel? Het is de hoogste tijd om je kleding te ordenen en op te ruimen, maar wat als je door de bomen het bos niet meer ziet? Het wordt steeds lastiger om te beginnen met het opruimen van je kleding als je het tot nu toe al tientallen keren hebt uitgesteld. Het is niet makkelijk en zeker niet altijd even leuk. Maar probeer jezelf daarom vandaag even een schop onder de kont te geven en de knoop door te hakken. Maak het extra leuk. Vandaag is het jouw opruimdag! Doe muziek aan, comfortabele kleding en let’s go.

 

Het is de hoogste tijd

Waarschijnlijk heb je overvolle kasten, waar geen kledingstuk meer bij in past. Proppen, duwen en stouwen. Lukt het niet meer? Dan belandt het op je bed, op de grond of zelfs onder je bed waar het vervolgens komt te verstoffen. Hartstikke zonde natuurlijk. Het is daarom de hoogste tijd om jezelf een opruimbeurt te gunnen.

 

Hoe begin je?

Oké, nu je hopelijk tot de realisatie bent gekomen dat het de hoogste tijd is, is het tijd om te beginnen. Maar, eh.. Hoe ga je eigenlijk van start? Misschien dat je al overweldigd raakt van het idee van je kledingkast opruimen: moet ik kleren wegdoen, hoelang gaat het duren, hoeveel moeite kost het? Relax. Adem in en uit. In deze blog help ik je namelijk op weg bij het opruimen van je kledingkast. Laat ik direct beginnen met de ultieme opruimtips!

 

TIP #1: haal je hele kledingkast leeg

Als je toch bezig gaat met het opruimen van je kledingkast als geheel, is het helaas ook noodzakelijk om grondig te bekijken of je alle kleding je hebt eigenlijk nog wel draagt. De een vindt het nog net wat lastiger om kleding weg te doen dan de ander. Dat is begrijpelijk, maar het is nog vervelender om je kledingstuk nooit te dragen. Wellicht kun je het doneren of geven aan een goede vriendin of familielid.

 

Het is belangrijk om je hele kledingkast leeg te halen, dus niet alleen de kleren die je in je kledingkast hebt gegooid en geduwd. De kleding die eerst nog netjes lag, ligt waarschijnlijk toch al niet zo netjes. Fijn om straks alle kleding die je wilt houden overzichtelijk in je kast te hebben liggen. Door alles uit je kledingkast te halen, weet je precies wat je hebt. Hierdoor kun je makkelijker zien wat je wel en niet mooi vindt, weg kunt doen of wilt behouden etc.

 

Voordat je je kledingkast helemaal overhoop trekt, begin bij de eerste lade. Wellicht wil je liever bovenaan, onderaan of in het midden beginnen. Dat is helemaal aan jou. Mijn advies is wel op een lade per keer te doen om het op die manier het meest overzichtelijk voor jezelf te houden.

 

TIP #2: kleine beetjes zijn ook stapjes

Misschien overweldigd de vorige tip je een beetje. Dat snap ik. Daarom wil ik je er graag op attenderen dat het echt niet allemaal in één keer hoeft. Je kunt het opruimen van je kledingkast natuurlijk ook verspreiden over meerdere dagen. Alle stapjes helpen om uiteindelijk je hele kast op te ruimen. Wees geduldig en luister naar jezelf. Het hoeft niet per se in één keer.

 

TIP #3: trust your instinct

Je gevoel en eerste ingeving is vaak de juiste, nietwaar? Probeer vooral goed naar je gevoel te luisteren en vertrouw op je instinct. Nadat je alle kleding goed hebt bekeken, kun je nadenken of je de kleding wel of niet wilt houden. Als je het erg moeilijk vindt om kleding weg te doen, is deze tip voor jou bedoeld. Meestal weet je diep van binnen allang dat je een bepaald kledingstuk niet meer gaat dragen. Misschien is het te groot, te klein, te kleurrijk, te zwart, te – you name it.

 

Dit wil zeggen dat onze eerste instinct is om het desbetreffende kledingstuk weg te doen. Je weet immers dat je het niet meer draagt. Vervolgens komen er allerlei andere stemmetjes bij in je hoofd, die jou ervan proberen te weerhouden om het kledingstuk weg te doen. Dit zijn stemmetjes zoals: maar misschien vind je het later wel weer mooi, misschien wordt het later ineens hip, misschien pas hier over een tijdje wel in, misschien…

 

Herkenbaar? Misschien is het juist daarom verstandig om te leren vertrouwen op je instinct.

https://www.bestofamsterdam.com/nl/category/shoppen/