Nikibicare-Joho
Image default
Home and Garden

Dit moet je weten als je parket gaat leggen

Wanneer je parket gaat leggen moet je er vooral op letten dat je de juiste ondergrond gebruikt. Je kunt het beste een betonnen of een houten ondergrond gebruiken.

Acclimatiseren

Laat het parket voordat je het gaat leggen eerst acclimatiseren. Dit moet minimaal 48 uur van te voren voordat je het gaat leggen. Deze ruimte mag niet te vochtig zijn (dus moet er niet net betegeld of gestuct zijn). Meet ook door middel van een hygrometer de luchtvochtigheid.

Deze is goed als het tussen de 50 en de 70% in zit. Je kunt als de luchtvochtigheid te laag is een bakje met water op de verwarming zetten. Je kunt als je parket gaat leggen verschillende pakken en tinten met elkaar combineren. Als je het mengt kun je namelijk een mooi geheel krijgen.

Wanneer je een ruimte hebt die langer of breder is dan 4 meter dan kun je beter een uitzet voeg gebruiken. Hierover kun je je laten voorlichten bij de verkoper van de parketvloer. Een parketvloer kan verder vast of zwevend gelegd worden. Als je een parket zwevend legt dan ligt de parketvloer los van de ondergrond op de ondervloer.

Wanneer je een parketvloer vast legt wordt de vloer direct verlijmd met de ondergrond.

Parket zwevend leggen

Als je parket zwevend legt, begin dan met een reiniging van de ondervloer. Plaats damp werende folie en leg een geluidsisolerende ondervloer. Deze mag niet overlappen met de rest. Als je dit wel doet blijft de vloer niet meer egaal.

Maak voor de verlijming van de vloerdelen gebruik van speciale lijm die ervoor zorgt dat alles flexibel blijft zitten. Lijm breng je altijd aan in de groef en verwijder de lijmresten direct na het in elkaar drukken van de vloerdelen.

Parket vast leggen

Als je parket vast legt moet je ook goed instructies van de lijm opvolgen. Vergeet ook niet de uitzettingsvoeg te lijmen. Het beste kun je een lijmkam gebruiken waarmee je gelijkmatig aan de onderzijde van de delen lijmt op de spaanplaten. Breng geen lijm aan in de groef en op de messing.

https://www.parket-winkel.be