Nikibicare-Joho
Image default
Fashion and Clothing

De Tijdloze schoonheid van Denim: Van Raw tot Selvedge

Denim, een iconische stof die al decennialang geliefd is in de modewereld. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, veelzijdigheid en tijdloze stijl. In deze blog nemen we een kijkje in de wereld van denim, met speciale aandacht voor twee populaire varianten: raw denim en selvedge denim.

Wat is de Raw denim?

Raw denim, ook wel bekend als “onbewerkte” denim, is denim dat direct uit de fabriek komt zonder enige vorm van voorafgaande behandeling. Het is ruw, stijf en heeft een diepe indigo kleur. Raw denim wordt beschouwd als een blanco canvas dat zijn karakter ontwikkelt naarmate het gedragen en gewassen wordt. Het vormt zich naar het lichaam van de drager en ontwikkelt unieke slijtagepatronen die een persoonlijk verhaal vertellen.

Wat is de Selvedge denim?

Selvedge denim, aan de andere kant, verwijst naar denim geweven op ouderwetse weefgetouwen met een gesloten rand, oftewel de “selvedge”. Deze rand voorkomt rafelen en geeft het denim een nette afwerking. Selvedge denim wordt vaak geassocieerd met vakmanschap en kwaliteit. Het is over het algemeen dikker en duurzamer dan standaard denim en staat bekend om zijn langdurige draagbaarheid.

Veel aanhang

Beide varianten hebben een toegewijde aanhang van denimliefhebbers. Ze waarderen de natuurlijke veroudering van de stof en het feit dat elke jeans uniek wordt naarmate de tijd verstrijkt. Veel mensen dragen raw denim of selvedge denim jarenlang voordat ze zich aanpassen aan de vorm van hun lichaam en een gepersonaliseerde “faded” look krijgen.

Onderhoud

Het onderhouden van deze denimstijlen vereist speciale zorg. Aangezien ze niet voorgekrompen zijn, is het belangrijk om ze de eerste paar keer apart te wassen om overtollige indigo te verwijderen en krimp te minimaliseren. Sommige denimliefhebbers kiezen er zelfs voor om hun jeans helemaal niet te wassen, omdat dit bijdraagt aan de unieke slijtagepatronen.

Raw denim en selvedge denim zijn meer dan alleen kledingstukken; ze zijn een weerspiegeling van een levensstijl. De drager investeert niet alleen in hoogwaardige stoffen, maar ook in het verhaal dat achter elke slijtage en vervaagde plek zit. Deze stijlen hebben een cultstatus verworven in de modewereld vanwege hun tijdloze aantrekkingskracht en de nadruk op ambachtelijk vakmanschap.

https://tenuedenimes.com/collections/jeans