Nikibicare-Joho
Image default
Uncategorized

Alles wat je moet weten of de accu van een elektrische fiets

Alles wat je moet weten of de accu van een elektrische fiets

Misschien heb je zelf een elektrische fiets of wordt je er regelmatig door een ingehaald. Het is natuurlijk ontzettend handig, en snel, om de vrijheid van een fiets te mixen met het vermogen van een elektrische motor. Maar waar komt al dat vermogen precies vandaan?

De accu elektrische fiets zorgt ervoor dat jouw kracht gecombineerd wordt met de kracht van de motor op de e-bike. De accu, soms ook batterij genoemd, stuurt energie naar de motor – de motor geeft je vervolgens ondersteuning bij het fietsen. Dit zorgt voor een steuntje in de rug, tot ongeveer 25 kilometer per uur, tijdens het trappen. Lees verder om meer te leren over de accu en wat er allemaal mogelijk is.

De capaciteit van een accu

Met de capaciteit van een accu wordt bedoeld hoeveel wattuur (Wh) er in de accu gaan.  Dit heeft invloed op de actieradius van de accu: hiermee wordt de afstand bedoeld die je met 1 acculading kan afleggen. De accu’s van elektrische fietsen zijn tussen de 350 en 700 Wh.

Niet alle accu’s zijn echter even zuinig en kan de actieradius, de afstand die mogelijk is, per elektrische fiets verschillen. Het is dus mogelijk dat twee e-bikes dezelfde accucapaciteit hebben, maar niet dezelfde actieradius. Let hier goed op als je een keuze maakt voor een accu. Weet daarom vooraf waar je de fiets voor wilt gebruiken: korte of langere ritten? Dan kun je vervolgens de beste accu kiezen met een actieradius die aan je wensen voldoet.

Het opladen van een accu

Het opladen van een accu is eenvoudig. Bij de elektrische fiets krijg je een lader die je in een stopcontact plaatst. Vervolgens wacht je tot het lampje groen wordt en kun je weer gebruik maken van je elektrische fiets. Het is zelf mogelijk de accu op te laten bij diverse oplaadpunten buitenshuis.

Hierbij heb je veelal ook de optie om voor een standaard- of snellader te gaan. De tijd van het opladen is afhankelijk van het type oplader en de capaciteit van de accu. Let er wel op dat dit op een veilige manier gebeurt. Dit betekent dat de accu op een droge plek ligt, met een stabiele temperatuur en zonder risico op brand. Houdt altijd een oogje in het zeil als je de accu oplaadt.

Het vervangen van een accu

De accucapaciteit neemt na 3 tot 5 jaar gebruik steeds verder af, al gaan sommige nieuwere modellen langer mee. In dit geval heb je twee keuzes om toch gebruik te maken van je elektrische fiets: je vervangt de accu of laat deze reviseren.

Bij het vervangen van een accu heb je vaak een geringe keuze. Dit komt omdat er doorgaans maar één type accu op je elektronische fiets past. De kosten variëren van honderd tot duizend euro, afhankelijk van het type accu dat je hebt.

Een fietsaccu reviseren houdt in dat alleen de onderdelen met slijtage worden vervangen. Als dit mogelijk is, kun je flink wat geld besparen en zelfs een hogere accucapaciteit nemen.

Het is aan te raden om je eerst goed te verdiepen in de accu van je elektronische fiets, zodat je precies weet welke ideaal is voor jou.